Februar – mesec kulture

Vstopili smo v mesec februar, za katerega radi pravimo, da je mesec kulture. V tem času posebno pozornost namenjamo življenju in delu največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki je umrl 8. februarja 1849 v Kranju. Dan njegove smrti od leta 1945 po posebnem odloku Slovenci praznujemo kot kulturni praznik. Njegova podoba, fotografija rojstne hiše v Vrbi na Gorenjskem ter mnogi njegovi verzi so za vedno v našem spominu.

Epidemija je v zadnjem letu pretresla celotni svet, družbo in ljudi pa za vedno spremenila. Vsi organizirani družabni in kulturni dogodki so drug za drugim odpadali, vse kulturne ustanove so v skrbi za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaprle svoja vrata. Po prvem valu in poletju, ko smo imeli priložnost vseeno vsaj za kratek čas globoko vdihniti, na jesenski val nihče ni bil pripravljen. Kultura je tako postala še bolj omejena, a je hkrati marsikateri dogodek našel svoj prostor v virtualnem okolju. Tako smo v zimskem času že lahko uživali v spletnih ogledih filmskih, gledaliških, baletnih, koncertnih in knjižnih dogodkov.

Knjižnica naše šole, žal, še vedno deluje zelo prilagojeno. Pogrešamo živžav učencev na hodnikih, redno izposojo v knjižnici, branje, pogovor o knjigah, a trdno verjamem, da pride čas, ko bo vse to znova možno.

Vzemimo v roke te dni Prešernove Poezije. Naj nas nagovorijo in vzpodbudijo! Njegovi verzi so vedno lahko aktualni!

Vir: https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/poezije-france-preseren-469914-pr, 2. 2. 2020

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja