Ta veseli dan kulture

Danes mineva 220 let od rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. V Delu danes lahko beremo: Pred stoletjem so vedeli, Prešernovo ime je v zlati knjigi slovenskega pesniškega in kulturnega razvoja, danes nas njegov opus in lik še naprej spodbujata.

Ker je državni praznik dan Prešernove smrti, smo dan njegovega rojstva poimenovali Ta veseli dan kulture.

DANES so mnoga gledališča odprla svoja virtualna vrata in nam ponujajo nekaj predstav iz njihove produkcije.

Na tej povezavi vam Hiša otrok in umetnosti podarja brezplačno lutkovno predstavo O belem mucku, ki je bil čisto črn (lahko si jo ogledate le danes od 10.00 do 18.00).

Mednarodno uspešnico, KOMEDIJO Ko sem bil mrtev, ki je z repertoarja odšla z mnogo prezgodnjim slovesom igralca Jerneja Šugmana. Letošnji Ta veseli dan kulture ljubljanska Drama obeležuje s predvajanjem arhivskega posnetka uprizoritve Ko sem bil mrtev na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana, z začetkom ob 20.00. Slavnostna projekcija je posvečena temu izjemnemu umetniku in članu igralskega ansambla Drame Jerneju Šugmanu.

https://www.drama.si/repertoar/delo?id=1602

Ali pa si izberete nekaj iz gledališča Koper:

https://www.gledalisce-koper.si/…/predstave-iz…/

Slovensko narodno gledališče Maribor pa ponuja on-line ogled predstav na na Youtube kanalu SNG Maribor. Ogledali si boste lahko uprizorive Drame Malomeščanska svatba, Nevarna razmerja, Mojster in Margareta in predstavo za otroke Janko in Metka. Ljubitelji opere boste lahko uživali ob mojstrovini Umberta Giordana Andrea Chénier in Simonu Boccanegri Giuseppeja Verdija. Iz bogate baletne zakladnice bodo na sporedu Peer Gynt, Gusar in Cantata.

https://www.youtube.com/user/gledaliscemaribor

Sicer pa lahko tukaj najdete izbor kakovostnega spletnega učnega gradiva, ki ga pripravljajo kulturne ustanove iz vse Slovenije, vključene v nacionalni projekt Kulturni bazar.

https://kulturnibazar.si/kuv-na-daljavo/

Dodajam še predlog za ogled preodlične in pretresljive predstave Prešernovega gledališča Kranj z naslovom Naš razred, ki sem si jo sama ogledala v zadnji abonmajski sezoni. Predstava bo na ogled danes zvečer ob 19. uri na YouTube Prešernovo: https://bit.ly/presernovo

Danes bomo morda našli tudi čas, da v roke vzamemo Prešernove poezije, ki so vedno žive in aktualne.

Upam, da boste našli kaj primernega zase ali za svoje učence.

Želim vam VESELI DAN KULTURE!

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja