browser icon
Uporabljate varnostno pomankljivo različico spletnega brskalnika. Prosimo posodobite vaš spletni brskalnik!
Uporaba zastarelega brskalnika ni priporočljiva iz varnostnih razlogov. Za varnejšo, hitrejšo in boljšo uporabniško izkušnjo vas prosimo, da še danes posodobite vaš spletni brskalnik ali namestite novejšega.

8. februar – slovenski kulturni praznik

Posted by on 7. februarja 2018

France Prešeren je umrl 8. februarja 1849 v Kranju. Dan njegove smrti od leta 1945 po posebnem odloku Slovenci praznujemo kot kulturni praznik. Že leta 1947 so začeli podeljevati Prešernove nagrade kot najvišje državno priznanje na področju kulture.

Njegovi verzi iz Sonetnega venca, Gazel, Krsta pri Savici, Zdravljice, Glose, Slovesa od mladosti, Sonetov nesreče, Zdravljice in mnogih drugih, so najlepši in največji dosežki slovenske poezije, ki pogosto odzvanjajo v naših mislih ali zazvenijo na mnogih prireditvah. Iz njegovih pesmi lahko čutimo krike bolečine in vriske veselja. Lik velikana slovenske poezije je lahko privlačen za vse generacije, njegove pesmi, sam jih je z razlogom poimenoval “mokrocveteče rožce poezije”, zbrane v edinstveni in neponovljivi pesniški zbirki Poezije, pa puščajo trajni pečat v našem razmišljanju in doživljanju sveta in so največji literarni zaklad slovenskega naroda.

Rezultat iskanja slik za france prešeren

Foto: https://goo.gl/7d9NnY, 7. 2. 2018

(Skupno 6 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja