Umetniki bralne sezone 2014/15

FRANE MILČINSKI JEŽEK – stoletnica rojstva (14. decembra 1914–26. februarja 1988)

Je bil pisatelj, igralec in režiser, še posebej pa je znan kot pisec in pevec šansonov. A že davno je z lutkovno igrico Zvezdica Zaspanka očaral generacije otrok, zato je vreden spomina.

VIDA BREST – 90-letnica rojstva (21. julija 1925–10. novembra 1985)

Se je z vsem svojim delom razdajala za mladi rod. Več njenih del je povezano z vojnim časom – Ptice in grm, Orehovo leto, Majhen človek na veliki poti – zanj je prejela Levstikovo nagrado. Izbor njenega dela je naredil Niko Grafenauer s knjigo Teci, teci, soncu reci. Pred leti je izšel ponatis socialnih pravljic Veliki čarovnik Ujtata. Učenci v zadnjem triletju osnovne šole pa bodo morda posegli po njeni pesniški zbirki Tiho, tiho, srce; pesmi so po izboru njenega prijatelja Ivana Minattija izšle šele deset let po pesničini smrti; zbirka prinaša pesmi o ljubezni, nastale so približno v istem času kot legendarna zbirka Pesmi štirih.

SAŠA VEGRI 80-letnica rojstva (12. decembra 1934–29. avgusta 2010)

Je s svojim delom vredna spomina. Naj omenimo samo nekatera dela: Jure kvak kvak, Mama pravi, da v očkovi glavi, To niso pesmi za otroke ali Kako se dela otroke in Kaj se zgodi, če kdo ne spi. Že naslovi zbirk so nenavadni, zato so vredne ponovnega branja. Še posebej pa je treba omeniti nagrajeno delo Naročje kamenčkov, izšlo tudi v zbirki Zlata bralka, zlati bralec z imenitnimi ilustracijami večkrat nagrajenega ilustratorja Damijana Stepančiča in nič manj imenitnim esejem dr. Igorja Sakside (bil je tudi predsednik Bralne značke). Bralna značka pa bo avtorici hvaležna tudi zato, ker je prva pripravila Priporočilni seznam knjig za branje.

Spomnili se bomo tudi 75-letnice pisatelja TONETA PARTLJIČA ter 60-letnice ANDREJA ROZMANA ROZE in DESE MUCK.
Če bi jim skušali dati skupni imenovalec, bi rekli, da so vsi trije svoja dela obogatili s humorjem, ki nam je včasih bolj potreben kot kruh.

Vir: http://www.bralnaznacka.si/index.php?Stran=5&podstran=1, 25. 9. 2014

 

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja