8. september – dan pismenosti

Pismenost je sposobnost branja in pisanja ter zmožnost razumevanja vsakdanjih sporočil. Pismenost je pomemben del razvoja neke družbe, česar se zavedata tudi Organizacija Združenih Narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) in Mednarodno bralno društvo. Že leta 1966 sta 8. september razglasila za mednarodni dan pismenosti.

Pismenost je danes mnogo več kot le pisanje in branje. Med pisne spretnosti štejemo tudi sporazumevanje z avtomatskimi napravami, ki jih upravljamo s tipkami preko zaslonskih menijev. Če znaš nastaviti in izbirati TV-program, kupiti vozovnico, si izposoditi kolo, izpolniti položnico, dvigniti denar na bankomatu, plačati parkirnino, uporabljati avtomatsko blagajno in podobno, si pismen.

Matematična pismenost pomeni, da znaš prebrati in pisati številke ter z njimi računati. Medijska pismenost pomeni, da znaš ustvariti, oceniti in analizirati medijske vsebine (članke v časopisu in na internetu, prispevke na TV, objave na spletnih družabnih omrežjih. Računalniško pismeni so tisti, ki znajo uporabljati računalnik in naprave povezane z njim (tiskalnik, optični bralnik, zvočniki …). Glasbeno pismeni so ljudje, ki znajo brati note. Poznamo še številne druge vrste pismenosti, kot so informacijska pismenost, ekološka, kulturna, digitalna, kartografska …

Pismenost je največja naložba v našo prihodnost.

Vir: http://www.rtvslo.si/infodrom/infomat/0-9/0/1112, 8. 9. 2014

 

 

 

 

 

 

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja