8. september – mednarodni dan pismenosti

September. Uživamo v zadnjih, a še vedno svetlih poletnih dneh in že občudujemo prve močne barve jeseni. Ogledujemo si počitniške fotografije. Zavijamo nove šolske knjige in obujamo spomine na svoje poletno branje. Koliko knjig še čaka na kupu na trenutke, ko bomo spet imeli več časa? Ah, september …

September. Mesec, ki ne prinaša sporočil le na listju, ki frfota z dreves, in med listi debelih knjig. Od leta 1966 dalje osmega septembra praznujemo mednarodni dan pismenosti – dan, ki žal kar nekako zdrkne mimo, kot še en živo pisan, a suh list z bližnjega drevesa. In vendar vsem prinaša izredno pomembno sporočilo: pismenost je ena izmed osnovnih človekovih pravic. Pismeni se lažje borijo proti revščini, lakoti, bolezni. Pismena družba učinkoviteje zagotavlja enakopravnost ljudi in demokracijo.

Letošnji mednarodni dan pismenosti z naslovom Pismenost in mir prinaša spoznanje, da je le pismena oseba tista, ki se lahko uspešno zoperstavi manipulaciji, oseba, ki zna brati med vrsticami in med fotografijami, ki zna prisluhniti večglasju in ki ne želi, da bi ji sporočila vedno interpretiral nekdo drug. Pismenost prinaša uspešnejšo komunikacijo, ta pa je nujna, če si res želimo miru. (Vir: http://www.bralno-drustvo.si/, 8. 12. 2012)

(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja