Umrla pisateljica Mimi Malenšek

V starosti 93 let je v petek zvečer umrla pisateljica in prevajalka Mima Malenšek.  Bila je avtorica številnih mladinskih del, povesti in romanov ter prejemnica častnega znaka svobode Republike Slovenije in Župančičeve nagrade.

Malenškova se je rodila 8. februarja 1919 v Dobrli vasi na Koroškem. Najprej se je ukvarjala z novinarstvom, po vojni pa se je odločila za življenjsko pot pisateljice – samostojne umetnice. Bila je tudi prevajalka, največ iz nemščine.

Oktobra 2002 jo je takratni predsednik republike Milan Kučan za njen prispevek k slovenski književnosti in kulturi odlikoval s častnim znakom svobode Republike Slovenije. V obrazložitvi priznanja je bilo zapisano, da je za pripovedni slog Malenškove “značilna epska širina in realizem, ki mu je pozneje postopoma dodajala elemente zmerne modernistične zmerne modernistične proze”, ter da smo prav z njo “Slovenci dobili žlahtno avtorico več pomembnih biografskih romanov”.

Med njenimi najbolj znanimi romani so Plamenica o Primožu Trubarju, Pesnikov nokturno o Francetu Prešernu, pa roman Pojoči labodi o moderni in njenih predstavnikih s poudarkom na Ketteju in Murnu.

TV Slovenija je leta 2009 ob pisateljičini 90-letnici posnela tudi dokumentarni film (http://www.rtvslo.si/kultura/knjige/umrla-je-pisateljica-mimi-malensek/281086). Takrat je Malenškova  povedala: “Najraje živim zdaj, ta dan in se veselim življenja. Vesela sem, da imamo svojo samostojno državo, ki pa mora biti dobra za vse, ne le za izbrance.”

(Vir: http://www.delo.si/kultura/umrla-je-pisateljica-in-prevajalka-mimi-malensek.html, 14. 4. 2012)

(Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja